24.2.2009

Heiniä, ruohoja ja saniaisia

Heiniä ja ruohoja


Alopecurus pratensis 'Aureo-variegata', Kirjopuntarpää


Festuca cinerea, Sininata katajaryhmän keventäjänä.

Sininataa sain puutarhaystävältäni Papulalta. Se viihtyy havuryhmässä, mutta näkyy olevan myyrien suosikki. Monena keväänä hangen alta on paljastunut likimain kuoliaaksi kaluttu ja myllätty heinätupsu.


Holcus mollis
, Pehmytmesiheinä

Koeleria glauca, Hopeatoppo
Leymus arenarius, Rantavehnä
Miscanthus sinensis 'Cracillimus', Elefanttiheinä


Molinia caerulea 'Variegata', Kirjosiniheinä


Phalaris arundinacea, Viiruhelpi

Viiruhelpi on tontin mukana "saatuja" kasveja. Sitä työntyi esiin perennaryhmistä siellä täällä ja lopulta keräsin kaikki löytämäni juurakot yhteen paikkaan. Lopputulokseen olen ollut tyytyväinen; heinä kasvaa muhkeaksi valkokirjavaksi palloksi ja "valaisee" havuryhmää yhdessä Hopeapensaan (Elaeagnus commutata) kanssa. Leviämisen estämiseksi istutuskuopan reunat on vuorattu kaksinkertaisella juurimatolla. Viiruhelpi on kulkevainen ja koettaa silti laajentaa elintilaansa, joten saan olla valppaana ettei se karkaa lähimpään kukkapenkkiin.


Plantago media, Soikkoratamo
Plantago lanceolata, Heinäratamo

Piharatamon "fiinimmät serkut" ovat molemmat peräisin Eestistä ja istutettiin alapellon reunaan "tinttapenkkiin". Kasvit eivät ole oikein pärjänneet kilpailussa heinikkoa vastaan, joten joudun etsimään niille uuden paikan tulevana keväänä.

Saniaisia
Osmunda regalis, Kuningassaniainen


Polypodium vulgare, Kallioimarre

Kallioimarretta toimme kotipihan kivikkokaareen anoppilanreissulta muistaakseni vuonna 2005. Siirtoistutus onnistui ja kasvi on viihtynyt kuivassa kallionkolossa ilman sen kummempaa hoitoa.


Ei kommentteja: