24.2.2009

Kivikkokasveja


Sakokaivon "piilottamiseksi" rakennettu kivikkoistutus.

Tontilla on paljon erilaisissa rakentelu- ja kaivuutöissä ylösnousseita irtokiviä. Niistä likimain kaikki on hyödynnetty perennaryhmien teossa sitä mukaa kun kiviä on noussut esiin. Olemme lisäksi hankkineet muutaman kuorman seulanpääkiviä (paikallinen Kuisman Sora on osoittautunut hyvin palvelevaksi ja kohtuuhintaiseksi hiekka-, sora- ja seulanpääkivitoimittajaksi) ja erilaista liuskekiveä.

Pihan ensimmäinen suurempi kivikko syntyi, kun muoviset sakokaivon kannet piti piilottaa. Kansien ympäriltä oli hankala leikata ruoho ja alaspäin loivasti viettävä tontin kulma oli muutoinkin ongelmallinen hoidettava. Paikalle oli jäänyt kivikasa kaapelityömaan jäljiltä ja sen sijaan, että olisimme vieneet kivet pois, aloimme tuoda kulmalle lisää kivenmurkuloita. Puolisoni rakensi kauniiksi lopuksi kierrätyslankuista puiset portaat ja hankimme liuskekiveä viimeistelemään "lattian".

Kivikko lämmittää kasvien "varpaita" niin, että siellä on talvehtinut alunperin huonekasviksi hankittu muratti jo kolme talvea. Kivikon reunassa kasvaa mm. erilaisia maksaruohoja ja mehitähtiä, hopeakurho, pikkutalvio, ajuruoho, sinipiikkiputki, lewisia, heidinkukka, salvia, karpaattienkello ja valkokirjavalehtinen iiris.



Taikaympyrässä kivikkokasvit viihtyvät.

Kuopuksen kanssa yhdessä rakentamani Taikaympyrä on rakennettu kivikkokasveja, erityisesti Lewisiaa varten. kivien alla on suodatinkangas estämässä heinien kasvua (tosin niitä kuitenkin aina jostain pujahtaa kivien väleihin) ja seulanpääkivien välissä on hiekkaa. Multaa on vain vähän joidenkin kasvien kohdalla, osa on istutettu suoraan hiekkaan. Tämä istutusalue on alku- ja keskikesän matalien kivikkokasvien hallussa, loppukesästä kivikkokasvit peittyvät yksivuotisten unikoiden alle. Niiden siemeniä on miljoonittain kivien koloissa, sillä unikot nousevat vuosi toisensa jälkeen yhtä runsaina. Joka kevät putsaan kivikosta kuihtuneet unikonruusukkeet ja siirrän samalla muualle sormustinkukan taimet, joita niitäkin ilmaantuu kivikkoon itsestään.



Sedum lydium, Lyydianmaksaruoho

Aika moni kivikkokasveistani on joko matkamuisto Viron puutarhamessuilta tai vaihtotaimi puutarhaystäviltä. Lewisioista tykkään ja niitä koetan hankkia lisää aina tilaisuuden tullen. Toissatalvi tappoi ainoan valkokukkaisen Lewisiani, joten on taas tulevilla puutarhamessuilla jotakin, mitä metsästellä.



Lewisia cotyledon var. howellii

Pihan kivikkokasveja:
Ajuga reptans
Ajuga reptans ’Atropurpurea
Ajuga reptans ’Braunherz’
Ajuga reptans ’Burgundy Glow
Ajuga reptans ’Mahogany’
Arabis caucasica
Arabis caucasica ’Variegata’
Carlina acaulis
Cortusa matthiolii pekinensis
Geum coccineum
Lewisia ’sunset Hybrids’
Lewisia cotyledon var. howellii
Phlox stolonifera
Phlox subulata
Polygonatum falcatum ’Variegatum’
Polygonatum roseum
Rhodiola rosea
Saxifraga x arendsii ’Findling’
Saxifraga granulata
Saxifraga rotundifolia
Saxifraga stolonifera ’Harvest Moon’
Saxifraga x arendsii ’Peter Pan’
Saxifraga x urbium
Sedum ’Herbstfreude’
Sedum acre
Sedum acre ’Elegans’
Sedum alboroseum ’Mediovariegatum’
Sedum ewersii
Sedum hybridum ’Frosty Morn’
Sedum spurium ’Tricolor’
Sempervivum ’Odetty’
Sempervivum tectorum


Campanulatkin viihtyvät kivikoissa.

Heiniä, ruohoja ja saniaisia

Heiniä ja ruohoja


Alopecurus pratensis 'Aureo-variegata', Kirjopuntarpää


Festuca cinerea, Sininata katajaryhmän keventäjänä.

Sininataa sain puutarhaystävältäni Papulalta. Se viihtyy havuryhmässä, mutta näkyy olevan myyrien suosikki. Monena keväänä hangen alta on paljastunut likimain kuoliaaksi kaluttu ja myllätty heinätupsu.


Holcus mollis
, Pehmytmesiheinä

Koeleria glauca, Hopeatoppo
Leymus arenarius, Rantavehnä
Miscanthus sinensis 'Cracillimus', Elefanttiheinä


Molinia caerulea 'Variegata', Kirjosiniheinä


Phalaris arundinacea, Viiruhelpi

Viiruhelpi on tontin mukana "saatuja" kasveja. Sitä työntyi esiin perennaryhmistä siellä täällä ja lopulta keräsin kaikki löytämäni juurakot yhteen paikkaan. Lopputulokseen olen ollut tyytyväinen; heinä kasvaa muhkeaksi valkokirjavaksi palloksi ja "valaisee" havuryhmää yhdessä Hopeapensaan (Elaeagnus commutata) kanssa. Leviämisen estämiseksi istutuskuopan reunat on vuorattu kaksinkertaisella juurimatolla. Viiruhelpi on kulkevainen ja koettaa silti laajentaa elintilaansa, joten saan olla valppaana ettei se karkaa lähimpään kukkapenkkiin.


Plantago media, Soikkoratamo
Plantago lanceolata, Heinäratamo

Piharatamon "fiinimmät serkut" ovat molemmat peräisin Eestistä ja istutettiin alapellon reunaan "tinttapenkkiin". Kasvit eivät ole oikein pärjänneet kilpailussa heinikkoa vastaan, joten joudun etsimään niille uuden paikan tulevana keväänä.

Saniaisia
Osmunda regalis, Kuningassaniainen


Polypodium vulgare, Kallioimarre

Kallioimarretta toimme kotipihan kivikkokaareen anoppilanreissulta muistaakseni vuonna 2005. Siirtoistutus onnistui ja kasvi on viihtynyt kuivassa kallionkolossa ilman sen kummempaa hoitoa.


Lilium – Liljat


Lilium regale, Kuningaslilja

Vesimyyräyhdyskunta pihapiirissä pitää huolen siitä, etteivät puutarhani liljat ole pitkäikäisiä. Mutta aina niistä joku onnistuu välttämään talttahampaiden ahneita hyökkäyksiä ja saamme nauttia liljojen huumaavasta tuoksusta. Suosikkejani ovat suuret, torvikukkaiset ja tuoksuvat lajikkeet, mutta pidän myös luonnonlajeista.



Lilium martagon 'Album', Varjolilja

Seuraavia lajeja/lajikkeita olen istuttanut pihamaalle ja näitä samoja enimmäkseen lisään aina aika ajoin, kun huomaan myyrien tuhonneen entiset:

Lilium ’Stargazer’
Lilium ’Pink Twinkle’
Lilium amabile
Lilium empty ’White Twinkle’
Lilium henryi
Lilium hybr. ’Miss Lusy’
Lilium hybr. ’Snow Queen’
Lilium lancifolium
Lilium maculatum
Lilium martagon
Lilium martagon ’Album’
Lilium nepalense
Lilium regale
Lilium speciosum ’Uchida’
Lilium tigrinum ’Prince d´Orange’