24.2.2009

Kivikkokasveja


Sakokaivon "piilottamiseksi" rakennettu kivikkoistutus.

Tontilla on paljon erilaisissa rakentelu- ja kaivuutöissä ylösnousseita irtokiviä. Niistä likimain kaikki on hyödynnetty perennaryhmien teossa sitä mukaa kun kiviä on noussut esiin. Olemme lisäksi hankkineet muutaman kuorman seulanpääkiviä (paikallinen Kuisman Sora on osoittautunut hyvin palvelevaksi ja kohtuuhintaiseksi hiekka-, sora- ja seulanpääkivitoimittajaksi) ja erilaista liuskekiveä.

Pihan ensimmäinen suurempi kivikko syntyi, kun muoviset sakokaivon kannet piti piilottaa. Kansien ympäriltä oli hankala leikata ruoho ja alaspäin loivasti viettävä tontin kulma oli muutoinkin ongelmallinen hoidettava. Paikalle oli jäänyt kivikasa kaapelityömaan jäljiltä ja sen sijaan, että olisimme vieneet kivet pois, aloimme tuoda kulmalle lisää kivenmurkuloita. Puolisoni rakensi kauniiksi lopuksi kierrätyslankuista puiset portaat ja hankimme liuskekiveä viimeistelemään "lattian".

Kivikko lämmittää kasvien "varpaita" niin, että siellä on talvehtinut alunperin huonekasviksi hankittu muratti jo kolme talvea. Kivikon reunassa kasvaa mm. erilaisia maksaruohoja ja mehitähtiä, hopeakurho, pikkutalvio, ajuruoho, sinipiikkiputki, lewisia, heidinkukka, salvia, karpaattienkello ja valkokirjavalehtinen iiris.Taikaympyrässä kivikkokasvit viihtyvät.

Kuopuksen kanssa yhdessä rakentamani Taikaympyrä on rakennettu kivikkokasveja, erityisesti Lewisiaa varten. kivien alla on suodatinkangas estämässä heinien kasvua (tosin niitä kuitenkin aina jostain pujahtaa kivien väleihin) ja seulanpääkivien välissä on hiekkaa. Multaa on vain vähän joidenkin kasvien kohdalla, osa on istutettu suoraan hiekkaan. Tämä istutusalue on alku- ja keskikesän matalien kivikkokasvien hallussa, loppukesästä kivikkokasvit peittyvät yksivuotisten unikoiden alle. Niiden siemeniä on miljoonittain kivien koloissa, sillä unikot nousevat vuosi toisensa jälkeen yhtä runsaina. Joka kevät putsaan kivikosta kuihtuneet unikonruusukkeet ja siirrän samalla muualle sormustinkukan taimet, joita niitäkin ilmaantuu kivikkoon itsestään.Sedum lydium, Lyydianmaksaruoho

Aika moni kivikkokasveistani on joko matkamuisto Viron puutarhamessuilta tai vaihtotaimi puutarhaystäviltä. Lewisioista tykkään ja niitä koetan hankkia lisää aina tilaisuuden tullen. Toissatalvi tappoi ainoan valkokukkaisen Lewisiani, joten on taas tulevilla puutarhamessuilla jotakin, mitä metsästellä.Lewisia cotyledon var. howellii

Pihan kivikkokasveja:
Ajuga reptans
Ajuga reptans ’Atropurpurea
Ajuga reptans ’Braunherz’
Ajuga reptans ’Burgundy Glow
Ajuga reptans ’Mahogany’
Arabis caucasica
Arabis caucasica ’Variegata’
Carlina acaulis
Cortusa matthiolii pekinensis
Geum coccineum
Lewisia ’sunset Hybrids’
Lewisia cotyledon var. howellii
Phlox stolonifera
Phlox subulata
Polygonatum falcatum ’Variegatum’
Polygonatum roseum
Rhodiola rosea
Saxifraga x arendsii ’Findling’
Saxifraga granulata
Saxifraga rotundifolia
Saxifraga stolonifera ’Harvest Moon’
Saxifraga x arendsii ’Peter Pan’
Saxifraga x urbium
Sedum ’Herbstfreude’
Sedum acre
Sedum acre ’Elegans’
Sedum alboroseum ’Mediovariegatum’
Sedum ewersii
Sedum hybridum ’Frosty Morn’
Sedum spurium ’Tricolor’
Sempervivum ’Odetty’
Sempervivum tectorum


Campanulatkin viihtyvät kivikoissa.

4 kommenttia:

quu kirjoitti...

Moi!

Terkkuja Modeystävälle! :)

t. akileija

Krista, Finland kirjoitti...

Kiva Aksu, että löysit tänne :-)

Moderointi tänään taas on yhtä lannanluontia. Vähänkö tekisi mieli heittää kehään asianosaiselle, että tuossa on pitkä lista niitä puutarhanettiläisiä ja klorofyllistejä, jotka ovat vaivautuneet erikseen ilmoittamaan, että kannattaa olla sekaantumatta rouvan siemenhommeleihin sen viimevuotisen sotkunsa jälkeen.

Hannelen paratiisi kirjoitti...

Olipa yksi kauniimpia kaivoja, mitä nähnyt.

Krista, Finland kirjoitti...

Kiitos :-) Sakokaivot on hankalia piilottaa, joten ajateltiin lopulta jättää relusti näkyville ja siivota ja somistaa kansien ympäristö. Kaivojen tyhjentäjä on ollut iloinen omasta portista ja helposta pääsystä kansille, aikaisemmin piti raivata tie puskien välistä.