10.2.2009

2001 – telaketjukesäHalusin entisen metsäryteikön pohjan puutarhakäyttöön ja maan tasaiseksi. Kaadettujen puiden kannot oli pakko kaivaa pois konevoimin, joten etsin käsiini kaivurikuskin. Ukkokulta kertoo vieläkin omakotiasumisesta haaveileville miespuolisille kolleegoilleen kauhutarinaa, kuinka "jotkut naiset tekee puutarhahommia". Siinä missä naapurin rouva ajoi pihaan kolme Kekkilän kukkamultasäkkiä takakontissaan, ajeli päivänä muutamana meidän tontille rekka, lavetti ja Åkermann. Kantoja lähti kaksi täyttä rekkalastia ja loput ajettiin pellonpäähän myöhemmin hävitettäväksi. Metsänpohjan maaperä paljastui kiviseksi ja kivistä kasattiin melko vapaamuotoinen kivikaari suunnittelemani oleskelualueen ja villimaan rajalle. Muutamia suuria, kauniita kiviä siirrettiin etupihalle ja tulevan lammen lähelle. Autotallin paikka päätettiin ja sen kohdalta kaivettiin kaikki humusmaa peruskallioon saakka pois.

Pihaa tasoiteltaessa syntyi ajatus kivikaaresta, joka jakaa hoidetun ja hoitamattoman piha-alueen. Kun tontilla kerran oli kaivuri, tehtiin samalla tulevan pihalammen pohjakuoppa. Suuria kiviä sijoiteltiin eri puolille pihaa perennaryhmien tehosteeksi ja etupihan pieni pengerrys sai koristeeksi koivuangervoaidan.

Loppukesästä saimme käsiimme hyvän talomaalarin ja kurankeltainen kotimme maalattiin punaiseksi. Ohuet vuorilaudat uusittiin ja väritettiin valkoiseksi. Ruusutarha laajeni ja hankimme Valamon- ja Keijunruusua. Ne pääsivät kivikaaren pellonpuoleiseen päähän, johon olimme suunnitelleet pensasruusureunusta. Hyödynsimme kaivinkonetta myös siirtämishommissa ja liiterin takaa tuotiin suuri punalehtiruusupensas ruusutarhaan.

Hankimme pihamaalle kukkivia pensaita; syyshortensiaa, pallohortensian, lumipalloheisiä, rusokuusamaa, koreaonnenpensaita, kameliajasmiketta ja rakensimme etupihalle ryhmäruusupenkin R. Nina Weibullista ja R. La Palomasta. Rhodojen kaveriksi ostimme alennusmyynnistä kaksi puistoalppiruusua.

"Verannan kulmaan saisi kivan kukkaryhmän, mutta millä ilveellä poistan terhakan vuohenputkikasvuston? Miksi ihmeessä istutin pionipenkkiin nauhuksia?" Ensimmäiset siirtojuoksuttelut alkoivat olla ajankohtaisia...

Kaikkea ei tajuttu kaivauttaa koneella, kuten sähköjohto-ojannetta valopylväille ja tulevan lammen vesipumpulle. Ystävät apunamme saimme kuitenkin ojat tehtyä ja johdot vedettyä. Kauniskukkainen vanha jalosyreeni suuttui pihan tasoittelu- ja kaivuutöistä ja kuoli. Ojanteeseen talon lähelle tehtiin kivisilmäke valumavesille. Valesokkelin vuoksi talon seinustalla ei oikein voinut turvallisesti kaivella salaojia. Sähköjohto vedettiin muovisen vesiputken sisään ja jätettiin maahan odottamaan "aikaa parempaa".

Esikoinen täytti kymmenen ja sai pitkään toivomansa kissanpennun. Kotikissa Rölli muutti muonavahvuuteemme Hyvinkään Löytöeläinkodista.

Ei kommentteja: