10.2.2009

2008 – pujokuopasta pihalammeksi



Vuosi 2008 aloitti puutarhassani uuden kymmenvuotiskauden ja merkittävin tapahtuma pihamaalla oli vuodesta 2002 tekeentyneen pihalammen valmistuminen kakkosvaiheeseen. Pujokuoppa pitää vettä! Toki tapahtumarikas vuosi pitää sisällään paljon muutakin.

Tammikuu alkoi poikkeuksellisen leutona ja lumettomana. Ruoho maassa oli vihreää ja katajan alla kukki "Kibuvitsilta" aikoinaan saatu perhosorvokki. Helmikuussa alkoi kotomaisema näyttää jo talvisemmalta ja lumi peitti puuhastelijan pihamaan keskentekoiset projektit ajoittain ja osittain.

Maaliskuussa pihapuuhat alkoivat varttamisen opettelulla. Ystävämme "Atman" kävi kujeilemassa ja tekaisi tavallisesta pihapihlajasta keltakirjavan riippamallin ja lisäsi luumu- ja päärynäpuihimme uusia lajikkeita.

Huhtikuussa kunnostettiin pihakalusteita, siivottiin perennaryhmiä ja verannalla kasvoivat uudet pionit ruukuissaan. Isohelmililja (Muscari latifolium) oli levinnyt mukavasti Serbiankuusen alle ja kerrottukukkainen sinivuokko ilahdutti kukinnallaan. Hepatica nobilis var. Plena Typ Tschechei löytyi aikanaan puutarhamessumatkalta Tukholmasta. Suloisin huhtikuun kukkijoista on mielestäni kuitenkin Lumikki (Sanguinaria canadensis). Hibatuija (Thujopsis dolabrata) talvehti, myyriltä oli jäänyt joukko kevätsahraminsipuleita huomaamatta ja uudet keisarinpikarililjat (Fritillaria camschatcensis) pukkasivat pontevasti varsia. Joissa killuivat iloisina kevään ensimmäiset liljakukot. Runkoruusut roijattiin kellarista pihamaalle ja kuopuksen kanssa taottiin sepän pajalla puutarhakoristeita.

Toukokuun alussa juhlittiin vappua työskentelemällä koko viikonloppu pihalla. Lampityömaalla alkoi viimeisten kivien siirto-operaatio reikien poraamisella ja etanadynamiitin sekoittamisella. Kuopus hioi pihakeinusta vanhan lakkakerroksen pois ja kaikki kanttasivat istutusalueita ja siivoilivat talventörröttäjiä perennamaista. Vanhat, talon "mukana tulleet" narsissit kukkivat komeasti. Tuppaiden ajoittainen ylösnostaminen ja jakaminen on tuottanut tulosta. Persikkapuumme (Prunus persica 'Maira') innostui ensimmäistä kertaa kukkimaan oikein enemmälti ja aloimme elätellä satotoiveita.

Toukokuun lopulla olin taas mukana "Kibuvitsin" Türin reissulla Virossa ja tuliaisia kertyi sekä kotiin että kavereille... Alppikärhöt kukkivat, samoin koiranhammas (Erythronium) ja kylmäkukka (Pulsatilla vulgaris).

"Atmanin" tekemät vartokset onnistuivat liki 100-prosenttisesti ja esimerkiksi Leenan keltaluumussa kasvaa nyt mm. Mantsurian aprikoosia. Virosta tuotu Clematis 'Anna Karolina' kukki verannan nurkalla katajassa ja norjanangervoaita (Spiraea x cinerea 'Grefsheim') oli kauneimmillaan.

Kesäkuussa alkoivat etupihalla "tosi toimet". Liiteriä vastapäätä olevaan istutusalueeseen oli "pakko" tehdä kulmalaajennus, jotta saamme aikanaan näkösuojaa kesäkeittiölle. Laajennusosan kärjestä löytyi luonteva paikka perhepäärynäpuulle (Pyrus communis 'Tonkovjatka–Flemish Beauty–Elokuu').

Pihatyöt jatkuivat lampikuopalla, josta vinssasimme pois isoja kivilohkareita. Hankimme halvan käsivintturin ja tukevaa ketjua. Niiden avulla ja kylätalkkaria apumieheksi vuokraamalla saimme yli satakiloiset kivenkappaleet hiissattua sentti sentiltä ylös kuopasta. Lampikuopasta nousi kiveä ja maata tasaiseen tahtiin.

Kesäkuu on alppiruusujen aikaa talon päädyssä. Toukokuun lopulla olimme koko perhe mukana "Rhodoistin" järkkäämässä Pässin Villan rhodometsän istutustalkoissa. Saimme lahjaksi sieltä mm. upeakukkaisen Rhododendron hybr. 'Graffito':n, jolle piti tehdä tilaa alppiruusuryhmään. Poistimme nurmikkoa ryhmän toisesta päästä, mutta "miksi ei saman tien laajennettaisi hieman enemmän"... Istutimme kolme alppiruusua ja aloimme kaivaa uutta rajalinjaa rhodoryhmälle.

Ehdimme työn lomassa myös nauttia puutarhan kukkaloistosta. Kultakuoriainen (Cetonia aurata) viihtyi pionissa "Paeonia Joy Oikeanpuoleinen". Pöllipenkissä kukki kirjavalehtinen unelmatädyke (Veronica gentianoides variegata). Etupihalla puolestaan hehkui tulenliekkinä oranssikukkainen Rhododendron mollis 'Koningin Emma' ja kirjavalehtinen rotkolemmikki (Brunnera macrophylla variegata) kurkisteli ujona Helmipensaan alta. Kesäkuussa kukkivat myös lewisiat, ruusuorapihlaja ja juhannusruusu. Punavalkea tulppaani T. 'Marilyn' paljastui tosi pirteäksi väriltään. Omenapuun alla hehkuivat vanhaa kantaa olevat isokukkaiset idänunikot, "Vincalta" saatu siperianiiris, Rosa pimpinellifolia 'Red Nelly' ja hauskanvärinen matala iiris Iris germanica 'Hocus Pocus'.

Tilasimme Kovjoki Elementiltä valmiiksi kasatun betonisen maakellarin jo keväällä, mutta olimme sopineet toimituksen kesäkuulle, jotta ehdimme teetättää kellarille perustukset; salaojitetun sepelipatjan. Ainoa paikka pihassa, johon mötikän saisi vinssattua, on lähellä puutarhavajaa, joten myyränkekomallinen maamassakerros kellarin päällä ei siinä paikassa toimisi. Perustukset kaivanut urakoitsija tasoitteli kauhallaan samalla myös tontin takareunaa.

Kasvihuoneen kulmalla Siperiankarhunvatukka (Rubus fruticosus) kukki komeasti ja villimaan pikkumetsän tasoitustyömaa eteni sitä mukaa kun lammelta kärrättiin sinne irtomaata. Teinit urakoivat istutusalueiden reunoja aina silloin, kun trampoliinilta malttoivat irrota. Minä siivoilin perennamaita ja kitkin laattakivien väleistä voikukkia. Runsaasti kukkiva ajuruoho (Thymus) on helppo kasvi liuskekivilaattapolun reunaksi. Täyttää raot eikä rikkakasveille jää juuri tilaa. Levitin sitä laattapolun koloihin.

Alppiruusuryhmä saavutti lopullisen muotonsa ja ryhmän "nokkaan" istutettiin "HTHB":ltä saatu töyhtöangervo. Ruusutarhan Pohjantähtiportti oli kasvanut umpeen, sillä kaikki aika ja energia kului lammella ja alppiruusuryhmässä. Lammen reunoja muotoiltiin ja neitokaiset olivat penkinreunustamisprojektissaan päässeet yhden istutusalueen ympäri. "Terhikoolta" joskus vaihdettu Valamonruusu (Rosa gallica 'Splenders') kukki kauniimmin kuin koskaan.

Loppukuusta tuli maakellari... mötikkä pudotettiin nosturin nokasta liki sentilleen siihen mihin piti. Jäimme pohtimaan, kuinka toteutamme suoran seinämän puutarhavajan puoleiseksi maavalliksi...

Heinäkuussa Paeonia 'Vogue' pukkasi niin valtavan kukan, että kukkavarsi katkesi ja saimme ihailla kaalinpään kokoista kukkaa vain hetken maljakossa. Rosa 'Rhapsody In Blue' kukki uskollisesti ja kasvivaihdosta rantautunut vaalea variantti Palavasta rakkaudesta ihastutti.

Lammella sen sijaan kaivettiin koloa sähköjohdolle, kerättiin teräviä kiviä pois ja päästiin vihdoin itse asiaan! Ohut hiekkakerros, suodatuskangasta ja allaskumi olivat vihdoin paikallaan. Matalaan osaan lampea aseteltiin erikokoisia kiviä ja pohjaa peitettiin osittain karkealla soralla. Kivikon alle laitettiin tuplakerros allaskumia. Ensimmäinen pieni istutusalue alkoi sekin muotoutua lammen reunalle.

Heinäkuisista kukkijoista lempikasvejani ovat mm. soma Tarhajuoru (Tradescantia x andersonia 'Charlotte') ja hauska kärsäkalla (Arisaema ciliatum var. liubaense). Köynnösruusuista suloisimpiin kuuluu hempeän vaaleanpunainen Rosa 'New Dawn'. Valkoinen Helenanruusu (Rosa helenae) oli päättänyt valloittaa sekä ulkopuolen että sisäpuolen kesäkeittiöstä ja Paeonia 'Bowl of Beauty' kukkalatvat kaartuivat niin runsaina kapealle kulkuväylälle, että sitä sai tosissaan väistellä ettei tulisi talloneeksi.

Heinäkuun 15. päivä lupasin päästää pihaamme Puutarhaunelmien kuvausryhmän ja vaikka ajattelin antaa puutarhan olla siinä kunnossa missä se sattuisi olemaan, aloin kuitenkin katsella "vierain silmin" ympäristöäni ja sen seurauksena tietenkin siivoilla nurkkia vimmatusti. Omia romukasoja ei välttämättä näe, vaikka naapurin törky pistää silmään. Joten kiersin pihaa tutkien, onko syytä hoitotoimiin. Käytännössä se tarkoittaa yli puolimetristä ohdaketta tai vastaavaa. Tontti on iso ja piha paljolti kesken, joten on pakko olla suurpiirteinen – muuten menisi yöunet. Lampea emme saisi kokonaan valmiiksi, joten voimme vain toivoa ettei sitä kuvattaisi kovin isosti. Oli suorastaan loistava ajatus ryhtyä siivoilemaan. Edes kerran kesässä on istutuspurkit, rikkaruohokärryt ja voikukkaraudat jossakin muualla kuin pitkin ja poikin. Naapurikaupan alennuskorista löytyi alle kahdella eurolla Ruusunnuppupelargoni piilottamaan yhden ruman kohdan ja tarmonpuuskani seurauksena liiterin seinustalta katosi erinäinen kasa siinä useamman vuoden seisonutta sekalaista rompetta. Clematis 'Marmori' kiipesi omenapuuhun ja avasi kukkansa juuri sopivasti. Ruusutarhassa kukki parhaimmillaan R. rugosa 'Moje Hammarnberg', joka meillä kukkii yleensä kesä–heinakuusta aina talven tuloon saakka.

Alapellolla kypsyivät loippukuusta vadelmat ja liian kuivassa lehtikompostissa mellasteli peltomyyräpopulaatio. Vuonna 2007 perustettua potageria saatiin rakenneltua hieman valmiimmaksi. Puutarhavajan takaa vietiin vanhoja lautakasoja kaatopaikalle, mutta maakellarille ei ehditty koko kesänä suoda ajatustakaan. Pellon loppupää jäi ajelematta, ja sitä myyräystävämme juhlivat kalvamalla komean Tuurenpihlajan (Sorbus 'Dodong') tontin reunasta kuorettomaksi ja hengiltä. Liiterin päätyyn alkoi kerääntyä rompetta. "Vastahan se siivottiin!!!"

Olimme päättäneet heinäkuun aikana raivata kasvihuoneen läheltä hedelmäpuun taimia piilottelevan ohdakepöpelikön matalaksi ja revimme maasta sinne joskus hautautuneita mansikkamuoveja. Osa aikoinaan alennusmyynistä hankittuja hedelmäpuuntaimia oli myyrien totaalisesti tuhoamia. Samalla siivosimme joitakin juolavehnän valtaamia vanhoja messumattokatteita pois ja merkkasimme villalangalla kaikki keltaiset vadelmat. Aiomme siirtää ne omaan penkkiinsä ensi keväänä.

Pitkällisen pohdinnan jälkeen uskaltauduimme kokeilemaan koikarppien kasvatusta pihalammessa ja hankimme seitsemän karpinpoikasta. Yksi niistä menehtyi, mutta saimme sen tilalle kaksi uutta, joten nyt lammessa polski Blondi ja seitsemän kääpiötä. Lapset tietenkin nimesivät joka ainoan eväkkään. Heinäkuu alkoi lampiprojektin merkeissä ja samoissa tunnelmissa kesälomia lopeteltiin. Siippa jatkoi reunakiveyksien rakentamista ja teimme terassin jatkoksi singelistä "hiekkarannan". Biitsille suunniteltiin laitettavaksi myöhemmin liuskeesta astinkivet sillä singeli ei ole kovin mukavaa paljaiden jalkojen alla. Lampi on alkanut kuhista elämää. Siellä on sudenkorentoja ja suursukeltajia.

Elokuu toi tullessaan pieniä elämänmuutoksia, sillä kuopus aloitti lukion. Puutarha tuotti satoa ja loppukesän kukkaset muuttivat pihan ilmettä. "Magdalenalta" saatu hauska Hopeakurho (Carlina acaulis) kukki ensimmäisen kerran useammalla kukalla. Vuoden 2008 uusia kokeiluja oli Suklaakosmos (Cosmos atrosanguinea), joka saa luvan kokeilla ulkona talvehtimista. Vaikka kesä oli sateinen, kärhöt kukkivat hyvin. Joukossa oli paljon edellisenä vuonna messuilta hankittuja Mahhovin lajikkeita. Teinit perkasivat juolavehnän valloittamasta mansikkamaasta hyväkuntoisia rönsytaimia ja perustivat uuden pienen mansikkamaan kohopenkkiin, jossa hommailin huonolla menestyksellä siemenkylvöjen parissa.

Maira-persikka tarjosi tosiaan ensimmäiset maistiaiset! Kypsiksi ehti vain neljä persikkaa, muut putosivat raakileina alas.

Syyskuu sateineen ei juuri houkuttanut pihahommiin. Oli kuitenkin vielä istutettava joitakin Viron sipulireissun tuliaisia ja syysalennusmyyntilöydöt. Käärmeenparta (Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens') ei kuulemma ole heinä vaan kuuluu kielokasveihin, vaikka heinältä näyttääkin. Thuja 'Golden Mop':in löysin Lüübnitsasta ja istutin tontin reunaan.

Paikallinen rautakauppa tarjosi alennettuun hintaan kevytrunkoista autotallia juuri, kun vanha pressutallimme on hajoamassa. Jatkuvassa sateessa ei maalaamisesta eikä sisäpuolen puunsuojaamisesta tullut mitään, joten tämäkin projekti valmistuu vasta ensi vuonna. Autolle siitä ei ole vielä mitään iloa, mutta varastotilana kyllä.

Loppusyksyn kukkijoista eniten ilahdutti vaaleanpunainen lumme, joka jaksoi kukkia lokakuun loppuun. Jäihän vuosi 2008 mieliimme sinä vuotena, jolloin pujokuoppa muuttui pihalammeksi.
Tästä on hyvä jatkaa ensi keväänä. Puutarhassa – ainakaan meidän – ei ole koskaan kaikki valmista.

Ei kommentteja: